ArtKvart – Portal za promicanje i popularizaciju kulture i umjetnosti

ArtKvart – Portal za promicanje i popularizaciju kulture i umjetnosti

ArtKvart jest portal za promicanje i popularizaciju kulture te razvoj njene publike, prvenstveno s područja Primorsko-goranske županije, koji aktivno prati, objavljuje, polemizira i kritizira kulturne sadržaje te povezane kulturne politike i aktere, a kroz svakodnevnu objavu osvrta, eseja, stručnih tekstova, kritika, kolumna, putopisa i feljtona, nudeći ujedno i kalendar aktualnih i nadolazećih događaja.

LXXIX Art ćakula –  nedjelja 11. veljače, 2024.

Izlagač: Katarina Podobnik 
Moderator: Ivana Egić

Naša sugovornica  na 79. Art ćakuli bila je Katarina Podobnik, riječka kustosica, povjesničarka umjetnosti i glavna urednica portala ArtKvart kojeg je pokrenuo Damir Čargonja Čarli, riječki umjetnik te pokretač mnogobrojnih umjetničkih projekata.

Katarina nas je upoznala sa misijom, ciljevima, radom i djelovanjem portala te nam je predstavila koji su glavni akteri, tko sve stoji iza portala, tko su dosadašnji suradnici te kakvi su im skorašnji planovi. Uz djelovanje portala, također smo imali prilike čuti više o radu, djelovanju i programu Galerije O.K.

Misija portala:
ArtKvart pretendira postati vodećim portalom u kulturi Primorsko-goranske županije, šireći svoju pokrivenost ujedno i van njenih granica, postavivši ljestvicu iznad uobičajenih praksi dnevnih novina i portala, kojom će se kultura, u svom obujmu likovnih, vizualnih i izvedbenih praksi, književnosti, glazbe, filma i kazališta, vratiti u medijski fokus njenih uživatelja odnosno pratiteja, ali i onih, koji će sugestijom i implikacijama sadržaja digitalne platforme, njima tek postati.
Vizija: Vizija ArtKvarta jest postati vodećim nacionalnom platformom za diseminaciju sadržaja i vijesti iz kulture, kao medijski prostor koji aktivno objavljuje sadržaje stručnjaka iz svih domena umjetnosti i kulture, nudeći tako prostor za otvoreni dijalog i necenzurirani komentar kulturnih sadržaja odnosno odgovarajućih kulturnih politika.

Biografija:

Katarina Podobnik (1991., Rijeka), asistentica je na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, stekavši akademski stupanj magistre povijesti umjetnosti i filozofije. Nakon stručnog usavršavanja u Modernoj galeriji u Zagrebu (Nacionalni muzej moderne umjetnosti), položivši stručni ispit, stekla je titulu kustosa. Kao kustosica i povjesničarka umjetnosti, ponajviše okuplja i izlaže mladu nacionalnu suvremenu umjetničku scenu, ostvarivši nekolicinu umjetničkih projekata unutar i van granica RH. Vlasnica je obrta za produkciju u kulturi i umjetničko savjetovanje „Likona”. Od 2018. godine djeluje u području likovne kritike. Zalaže se za poticanje interdisciplinarnih aktivnosti studenata/-ica, provedbom umjetničko-didaktičkih projekata pri APURI. Od 2023. godine, voditeljica je Galerije O.K. i glavna urednica portal Artkvart.hr.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart