Autorsko vođenje kroz samostalnu izložbu „Membrane” keramičarke Snježane Pokos Vujec

Autorsko vođenje kroz samostalnu izložbu „Membrane” keramičarke Snježane Pokos Vujec

Direktno se uključila i ravnateljica Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, Iva Kožnjak, te nas je provela kroz izložbu na licu mjesta i upoznala nas sa djelovanjem Muzeja…

LXIV. Art ćakula – nedjelja 04. prosinac, 2022

Izlagači: Snježana Pokos Vujec
Moderator: Jelena Simić

Na 64. po redu Art ćakuli imali smo priliku da se, uz autorsko vodstvo kreamičarke i Art ćakulašice Snježane Pokos – Vujec, upoznamo sa radovima prikazanim na samostalnoj izložbi MEMBRANE, galerija Muzeja Croata Insulanus u Prelogu.
Također, na Art ćakulu direktno se uključila i ravnateljica Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, Iva Kožnjak, te nas je provela kroz izložbu na licu mjesta, pokazala nam postavku radova i upoznala nas sa djelovanjem Muzeja.
Snježana nam je u svom dijelu izlaganja u prezentaciji prikazala pojedinačne radove te nam o svakom ispričala koncept i kontekst nastanka. U neformalnom dijelu Art ćakule pridružila nam se i kustosica izložbe Elizabeta Wagner te nam dala svoj osvrt Snježaninu izložbu.
Čestitke Snježani na izvanrednoj izložbi, hvala ravnateljici Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, Ivi Kožnjak na prilici da vidimo i doživimo izložbu u prostoru, hvala kustosici Elizabeti Wagner što je s nama podijelila svoj osvrt, te hvala svima koji su večeras sudjelovali na Art ćakuli i podržali Snježanu i njeno izlaganje.
Izložbu možete pogledati do 12.01.2023. godine.

Biografija:

U katalogu izložbe, povjesničarka umjetnosti Elizabeta Wagner ističe: “Višestruko nagrađivana umjetnica sa dvadesetogodišnjim iskustvom rada u keramici koja aktivno sudjeluje u izložbenom životu Hrvatske, na međunarodnim simpozijima, rezidencijama i izložbama. Snježana Pokos Vujec izrađuje skulpture i uporabne predmete od keramike i porculana kojeg, u formi litofanije (tanka reljefno obrađena porculanska ploča što tvori sliku kad je obasjana pozadinskim svjetlom), suprotstavlja masivnom glinenom korpusu. Bijela, katkad bojena, šamotirana glina, glavno izražajno sredstvo pod vještim Snježaninim prstima dobiva novelikovne vrijednosti, postiže harmonični balans s nježnom porculanskom površinom, spretno kombinirajući minimalizam i organičku skulpturu. Tema membrane je izazov kojim umjetnica propituje odnose i utjecaje vanjskog na unutarnji svijet i obratno; granicu između društvenog i osobnog kao univerzalni izazov za umjetnika i njegovo stvaralaštvo”.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart