Danijela Pičuljan – predstavljanje umjetnice i nove članice Art ćakule

Danijela Pičuljan – predstavljanje umjetnice i nove članice Art ćakule

Danijela Pičuljan

Danijela nas je provela kroz svoju izložbu keramičkih skulptura ”Zapisi utrnulog vremena” i upoznala nas sa svojim radovima, rezidencijama i simpozijima.

15. Art ćakula: nedjelja, 18. listopada 2020.

Izlagač : Danijela Pičuljan                                                                              Moderatorica: Ivana Egić

Na XV. Art ćakuli predstavila nam se umjetnica i nova članica Art ćakule Danijela Pičuljan. Danijela nas je na izlaganju provela kroz svoju izložbu keramičkih skulptura pod nazivom „Zapisi utrnulog vrremena“.  Izložba prikazuje zapise u keramici kao i zapise umjetničinih misli, osjećaja i samospoznaja iz vremena kada smo se tek počeli suočavati sa pandemijom korona virusa.
Umjetnica nam je također predstavila svoj umjetnički rad i presjek radova od ranije, sudjelovanja na simpozijima i umjetničkim rezidencijama. 

“U zaustavljenim trenucima izolacije sve neuobičajeno postaje uobičajeno: primoranost bivanja kod kuće, ograničenje kretanja; dok svako kretanje izaziva opasnost, Danijelin umjetnički nerv upravo u tim trenucima nezaustavljivom žudnjom ponire u glinu konfesionarski utiskujući proživljeno i doživljeno.
Zar nisu upravo najteži životni trenuci poput neuzvraćenih ljubavi, ratova, bolesti, smrti bližnjih u umjetnosti iznjedrili najljepša remek-djela?
Ljudska nemoć i bespomoćnost u okružju „svemogućeg“ tehnološkog napretka, potvrđuje „da čovječe malen si“.
Tišina doma zamijenila je buku svakodnevice, a utrnulo vrijeme potaklo je svestranu keramičarku da u svakom i najmanjem trenutku pronalazi razlog bivanja i smisao stvaranja. Kreće to polako, kao što je teklo i vrijeme, svaki artefakt novoizrađen postajao bi zapis trenutka i
vremena, koji je bilježio to vrijeme toliko strano svima nama.
Autorica horizonte svoje intime bilježi neposredno u materiji s kojom dijalog nije stran, s prstima uronjenim u glinu mijesi zapise utrnulog vremena. „Doista, nitko kao keramičari ne odvode ili vraćaju u prethistorijsko gnijezdo, s oblicima koje kao da su lizali plamenovi pećinske vatre i mijesile grube ruke.“ (I. Šimat Banov).”

(dio iz predgovora Danijeline izložbe koji je napisala Elizabeta Igrec)

Biografija:

Keramiku izučava od 1997. i do danas je pohađala niz specijalističkih radionica i seminara domaćih i inozemnih stručnjaka iz područja keramike, porculana i stakla. Jedna je od osnivačica Kerameikona, Hrvatskog keramičarskog udruženja.                                                                                                                                                                       Do sada je realizirala jedanaest samostalnih, te sudjelovala na šezdesetak skupnih nacionalnih i međunarodnih žiriranih izložbi u nas i u inozemstvu. Sudjelovala je na nizu međunarodnih umjetničkih simpozija te na umjetničkoj rezidenciji u Španjolskoj, Mađarskoj i Kini.                                                                                                           Godine 2017. dobila specijanu nagrada na  5th International Triennial of Silicate Arts, Kecskemet/Mađarska, a 2018. nagrada ULUPUHa za najbolji izložbeni projekt u 2018. godini za projekt Mare Modul ( kao dio autorskog tima).                                                                                                                                                                               Radovi joj se nalaze u zbirkama muzeja kao i u privatnim kolekcijama u Hrvatskoj i inozemstvu.                                                                                                               Članica je Međunarodne akademije za keramiku ( IAC ) iz Ženeve, HZSU-a  (Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika) kao i ULUPUH-a (Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti) gdje je od 2014.- 2020. godine predsjednica ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo. 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart