Dora Vukičević-Hellström – Bajkoviti svijet Haykaoa Miyazakija i japanski anime

Dora Vukičević-Hellström – Bajkoviti svijet Haykaoa Miyazakija i japanski anime

Dora Vukičević – Hellström

Dora je dipl. grafičarka koja se bavi ilustracijom, strip crtanjem i slikarstvom. Poznata po svojoj putujućoj radionici stripa ”Striparnica” . Živi i radi u Švedskoj.

XIII Art ćakula: nedjelja, 4. listopada 2020.

Gost izlagač: Dora Vukičević – Hellström
Moderator: Ivana Egić

Kroz genezu i povijest japanskog animea, s naglaskom na paradoksalnost prisutnu u animeu i posebnostima samog Miyazakijevog opusa, provela nas je umjetnica Dora Vukičević-Hellström.

Hayao Miyazaki japanski je animator, redatelj, producent, scenarist, autor i umjetnik mange. Suosnivač Studija Ghibli, filmskog i animacijskog studija, postigao je međunarodno priznanje kao maestralni pripovjedač i kao producent animiranih igranih filmova, a nadaleko ga smatraju jednim od najuspješnijih filmaša u povijesti animacije.

Biografija:

Dora Vukičević-Hellström rođena je 1983. u Rijeci. Diplomirala je grafiku u klasi prof. Maje Franković i vizualne medije u klasi prof. Marijana Vejvode na Akademiji primijenjenih umjetnosti, 2007. godine. Sudjelovala je na nekoliko skupnih i samostalnih izložbi, od kojih su poznatije ‘Site Specific’ 2004. godine u MMSU Rijeka, ‘GrafičaRi’ 2013. godine u Malom Salonu, biennale grafike ‘Splitgraphic’ 2013. i ‘840 C’ u Muzeju grada Crikvenice 2014. godine. Osvojila je prvu nagradu na Europskoj konvenciji znanstvene fantastike 2013. godine. Kao predavač sudjelovala je na nizu društveno edukativnih događanja na Kvarneru i u Istri, osnovala nekoliko samostalnih likovnih radionica za djecu i mlade te bila pozvana kao putujući profesor u raznim riječkim školama sa svojom radionicom stripa ‘Striparnicom’. Bavi se stripom, ilustracijom, grafikom te digitalnim i tradicionalnim slikarstvom. Od 2018. živi i radi u Švedskoj.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart