Izazov suvremenog trenutka – Jelena Simić

Izazov suvremenog trenutka – Jelena Simić

Saša Martinović Kunović

Povjesničarka umjetnosti Jelena Simić se osvrnula i na pokrete u umjetnosti 20. stoljeća na području bivše Jugoslavije, a koji su bili "odskočna daska" za ono što danas zovemo "suvremena umjetnost".

  L. Art ćakula –  nedjelja 27. veljače, 2022

Izlagač: Jelena Simić
Moderator: Gloria Sellan

Povjesničarka umjetnosti Jelena Simić, koja nas je, kroz prezentaciju i raspravu na temu “Izazovi suvremenog trenutka”, na L. Art ćakuli, potaknula da razmislimo o vremenu i prostoru u kojem živimo te kako, svojim umjetničkim djelovanjem možemo pokrenuti promjene.

U svom izlaganju Jelena se osvrnula i na pokrete u umjetnosti koji su se tijekom 20. stoljeća događali na području bivše Jugoslavije, a koji su bili “odskočna daska” za ono što danas zovemo “suvremena umjetnost”.

Između ostalog u svojoj prezentaciji Jelena nam je predstavila i svoje autorske koncepte, kao što su: “Gloss art”, “Tu mač fotografije”, “Osvajanje prostora” te “Prvi regionalni forum eksperata, mladih istraživača i vizualnih umjetnika – ŠumArt”.

Biografija:

Jelena Simić, rođena je 1970. u Kruševcu. Završila je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Osnivač je Kluba lepih umetnosti (2003) u okviru čijih sadržaja je realizovano više multidisciplinarnih radionica. Jedna od njih je rađena po principima Generative Art – Spontano/programirano – umetnost kao veština kontrole „magnitude i mesta“ slučajnosti unetih u umetničko delo (2008). Svoju delatnost u kulturi započela je 1998. godine kao pomoćnik urednika programa iz kulture i umetnosti u WSU (jugoslovenska nevladina organizacija pri UN, sa sedištem u Ženevi) pa sve do angažovanja u ustanovi kulture Voždovac (2021).

Od 01.11.2021. godine je ko-osnivač je i predsednik udruženja ŠumArt.

Dugogodišnji mentorski i tutorski rad sa studentima (rad sa studentima različitih fakulteta – predmet istorija umetnosti ) i neafirmisanim vizuelnim umetnicima doveo je do značajnih rezultata. Autor je više koncepata – Gloss art, Tu Mač fotografije, Osvajanje prostora kao i PRVI REGIONALNI FORUM EKSPERATA, MLADIH ISTRAŽIVAČA I VIZUELNIH UMETNIKA ŠumArt. Članica je međunarodne organizacije ONE HUMANITY ONE WORLD – global social movement (od osnivanja 21. jun 2020.) i jedna od nosilaca programa Education for Peace kao autor predmeta CULTURE OF HUMANITY. Sarađuje sa Foto klubom iz Leskovca u okviru Samita fotografa EX YU na pratećem programu koji je namenjen mladima, neafirmisanim umetnicima. Živi i radi u Beogradu.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart