Predstavljanje umjetnika Eugena Varzića i Borislava Božića

Predstavljanje umjetnika Eugena Varzića i Borislava Božića

Vrsni slikar Eugen Varzić i Borisalva Božića, grafičar, fotograf i kustos -predstavljaju se u ovom videu...

VIII. Art ćakula: subota, 13. lipnja 2020

Izlagači: Eugen Varzić i Borislav Božić

Moderatori: Ivana Egić i Dora Vukičević

Na VIII.  Art ćakuli je prvi izlagao Eugen Varzić koji nam predstavio svoj umjetnički životni put te razvoj svog likovnog stvaralaštva. Eugen  nam je govorio o svojim likovnim početcima te o svom usavršavanju i likovnom izrazu u slikarstvu u kojem stvara danas. U svom izlaganju umjetnik nas je upoznao sa svojim povremenim radom u dizajnu, ilustraciji i izradi slikovnica, vođenjem likovnih radionica i individualnih likovnih poduka budućih studenata visokih umjetničkih škola. Eugen nam je također ispričao nešto više o svom održanom govoru pod nazivom ”Umjetnost kao disanje” na prvoj TEDxPula konferenciji u Istri.

Drugi je izlagao Borislav Božić koji nam je također ispričao nešto više o svom umjetničkom životnom putu i umjetničkom stvaralaštvu i djelovanju. Borislav nam je predstavio svoje djelovanje u fotografskoj radionici u Školi stvaralaštva „Novigradsko proljeće“ koju vodi više od 20 godina, dugogodišnji rad i organizaciju Fotokluba Rijeka, djelovanje njegove Galerije Principij u okviru rada Fotokluba Rijeka, njegovo vodstvo i sam rad Fotosaveza Primorsko-goranske županije. Također nas je proveo kroz njegov angažman i doprinos kapitalizaciji Rijeke na globalnoj mapi fotografske kulture, te nas je upoznao sa metodama koncipiranja škole fotografije koje mnogi preuzimaju i usvajaju kao visokostručni i najsuvremeniji način učenja. Borislav Božić nam je govorio o svom doprinosu postavu izložbe 120 godina hobističke fotografije u Rijeci, inicijaciji i osnivanju e-Muzeja riječke fotografije te aktivizmu kao člana Umjetničkog savjeta HDLU-a Rijeka.
Borislav nam predstavio i najviše govoriti o svojim konceptualnim radovima i projektima: Vlastitost, galerija Juraj Klović u galeriji Juraj Klović, Četiri puta istina, Mramorna kocka divlje trave, Uobičajeni šetači kroz svakodnevlje. Grupni autoportret Borislava Božića, Jasenovac, Metroseksualac itd…

 

Biografija:

Eugen Varzić je diplomirao na slikarskom odjelu Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci (nekadašnji Filozofski fakultet u Rijeci) 1999. godine. Izlagao je na trideset samostalnih izložbi, te na više od stotinu skupnih u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad više je puta nagrađivan. Vodio je razne umjetničke projekte, te surađivao na međunarodnim likovno-umjetničkim projektima. Likovno se usavršavao u Madridu kod Eloya Moralesa i Antonia Garcia Lopeza. Eugen Varzić je uvršten u leksikone i vodiče moderne i suvremene umjetnosti u Italiji i Španjolskoj.

Borislav Božić je diplomirao na studiju likovne kulture, smjer grafika na Filozofskom fakultetu u Rijeci u klasi profesora Josipa Butkovića. Trenutno radi kao srednjoškolski profesor. Na početku svoga pedagoškog rada dobiva nagradu kao najbolji prosvjetni radnik za školsku godinu 1985./1986. Za poticanje i njegovanje fotografskoga stvaralaštva kod mladih 2004. godine dodijeljeno mu je zvanje instruktor-savjetnik s Plaketom Izidora Kršnjavog, a 2005. godine na nacionalnoj razini dobitnik je Godišnje nagrade za rad s mladima na području fotografije. Više od 20 godina voditelj je fotografske radionice u Školi stvaralaštva „Novigradsko proljeće“. Niz je godina član Državnoga povjerenstva za vizualne umjetnosti i dizajn za natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske. Borislav Božić je dugogodišnji organizator i voditelj Fotokluba Rijeka. Inicijator je mnogobrojnih originalnih klupskih projekata i izložbi od kojih su mnoge međunarodnoga karaktera. Inicijator i utemeljitelj Galerije Principij u okviru rada Fotokluba Rijeka, osnivač Fotosaveza Primorsko-goranske županije. Kao organizator i kustos priredio je više od 150 izložbi. Postavljenim izložbama i napisanim tekstovima uspostavio je nove i suvremene odnose spram fotografskoga stvaralaštva. U okviru rada Fotokluba Rijeka posebnu pažnju posvećuje mladima – inicirao je i osnovao Sekciju mladih, Sekciju ljubitelja analogne fotografije. Utemeljio je i koncepcijski osmislio Riječki festival fotografije PHOTORI. Istražio je i postavio izložbu 120 godina hobističke fotografije u Rijeci te inicirao osnivanje i osnovao e-Muzej riječke fotografije. Kao član Umjetničkog savjeta HDLU-a Rijeka pokrenuo je i realizirao dva Međunarodna salona umjetnosti minijature posvećen najvećem renesansnom umjetniku malog formata J. J. Kloviću. Dobitnik je Godišnje nagrade Grada Rijeke za 2017. godinu za izniman i prepoznatljiv doprinos umjetničkom i pedagoškom razvoju grada te promicanju svijesti o važnosti kulture za identitet Rijeke.
Član je HDLU-a Rijeka, Umjetničkog savjeta HDLU-a Rijeka, predsjednik Fotokluba Rijeka i Fotosaveza Primorsko-goranske županije.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart