Likovne kolonije

Likovne kolonije

 O vlastitom iskustvu na likovnim kolonijama o kojima su pričali umjetnici koji su sudjelovali na domaćim i inozemnih umjetničkim kolonijama, a likovne kolonije su predstavili i sami organizatori kolonija.

V. Art ćakula: subota, 23. svibnja 2020

Izlagači: Romana Tekić, Snježana Pokos-Vujec, Marina Ivančić i Ivan Tibor Grujić, Jasna Opavski, Lea Čeč

Moderator: Sonja Švec Španjol

V. Art ćakulu posvetili smo likovnim kolonijama. Zbog velikog odaziva kolega povjesničara umjetnosti i umjetnika imali smo priliku temu likovnih kolonija obraditi iz dva različita aspekta: o vlastitom iskustvu na likovnim kolonijama o kojima su pričali umjetnici koji su sudjelovali na domaćim i inozemnih umjetničkim kolonijama, a likovne kolonije su predstavili i sami organizatori kolonija.

Nadamo se da će vas sažetak kvalitetnih izlagača i izlagačica koji objavljujemo u nastavku zainteresirati za temu koja je predstavljena u subotu 23. svibnja 2020.

1) Romana Tekić – ravnateljica Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda predstavila nam je jednu od najdugovječnijih likovnih kolonija na tlu naše zemlje – akvarelističku koloniju “Sava”
(“…akvarelistička kolonija “Sava” primjer je dobro organizirane kolonije koja je kao takva zabilježena i u Likovnoj enciklopediji Hrvatske … istaknuo je Branimir Pešut, voditelj Kabineta akvarela Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda)

2) Snježana Pokos–Vujec – samostalna je umjetnica i bavi se keramikom od 2003. godine. Snježana je sudjelovala na brojnim skupnim i samostalnim izložbama, projektima, simpozijima i umjetničkim rezidencijama kao i u izgradnji skulptura u javnom prostoru u zemlji i inozemstvu, a s nama je podijelila vlastita iskustva s rezidencija, simpozija i festivala na kojima je sudjelovala u Kini, Latviji, Tunisu i Hrvatskoj. Naglasak je bio na samoj strukturi organizacije – tko su bili organizatori, tko sudionici, koje su bile ideje i ciljevi, troškovi, sredstva i potpore, te je s nama podijelila vlastite dojmove o održanim događanjima. 

3) Marina Ivančić i Ivan Tibor Grujić – aktualna predsjednica ULUS-a (Udruga likovnih umjetnika Samobora) i bivši predsjednik ULUS-a i aktivni član udruge predstavili su nam likovnu koloniju “Akvareli na skeli” koju su pokrenuli Samoborski muzej, Udruga likovnih umjetnika Samobora te Udruga likovnih stvaralaca Zaprešić koja se tradicionalno održava prve nedjelje u lipnju u mjestu Medsave između Zaprešića i Samobora

4) Jasna Opavski – likovna je umjetnica koja se bavi figurativnim slikarstvom i pisanjem u području teorije umjetnosti. Diplomirala je na slikarskom odsjeku Fakulteta likovnih umjetnosti u Beogradu i podijelila je s nama vlastita iskustva sudjelovanja na više od 20 likovnih kolonija u Srbiji, Crnoj Gori i Jordanu. Naglasak je bio na samom procesu realizacije – od poziva na kolonije, razlika u organizaciji i uvjetima kolonija na kojima je sudjelovala, a ukazala je i na odlične mogućnosti koje bi autorica preporučila svim budućim organizatorima kolonija.

5) Lea Čeč – likovna je umjetnica iz Rijeke. Završila je studij kiparstva na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci u klasi profesora Josipa Diminića. Još za vrijeme studija počela je aktivno izlagati, a do sada je sudjelovala na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Lea nam je pripremila tekst o vlastitom iskustvu na likovnim kolonijama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji, a njega nam je pročitala Ivana Egić, također likovna umjetnica iz Rijeke koja živi u Švedskoj, a zahvaljujući kojoj se svake subote družimo na Art ćakuli.

Biografija:

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart