LXXVI. Art ćakula “Razgovori sa sobom” HDLU Rijeka

LXXVI. Art ćakula “Razgovori sa sobom” HDLU Rijeka

LXXVI. Art ćakuli  razgovarali smo o drugoj po redu zajedničkoj izložbi “Razgovori sa sobom” koja je bila otvorena 08.08.2023. godine u galeriji Juraj Klović u Rijeci u sklopu HDLUR.

LXXViIArt ćakula –  nedjelja 19. studeni, 2023

Izlagači: Nina Lekić i Borislav Božić.
Moderator: Jelena Simić

Borislav Božić, dugogodišnji član HDLUR, upravnik Galerije Principij,
predsednik Foto kluba Rijeka i Foto saveza Primorsko-goranske županije i naš dragi ćakulaš, govorio je o istorijatu HDLUR i Galerije Juraj Klović.
Pored bogate istorije Hrvatskog društva likovnih umetnika Rijeka, saznali smo i jednu zanimljivost. Naime, galerija nosi ime čuvenog hrvatskog slikara, minijaturiste Julija Klovića (tal: Giorgio Giulio Clovio – Croata), (Grižane, 1498. – Rim, 5. 1578.), u svetu umetnosti poznatom kao “Michelangelo minijature”.
Bio je u dodiru s Michelangelom, Vasarijem, Bruegelom, Colonnom kao i s El Grecom koji je izradio i dva Klovićeva portreta.
 
U svom izlaganju, Nina je istakla: “u Galeriji Juraj Klović u Rijeci, u utorak 08. kolovoza ove godine otvorena je izložba pod nazivom «Razgovori sa sobom» , predstavljena kroz inovativnu platformu Art ćakula. Ova platforma nastala je kao odgovor na želju za umjetničkom suradnjom tijekom pandemije. Svečano otvorenje izložbeoe uživo, koja se sastojala od radova 19 članova, provele su naša stručna kustosica povjesničarka umjetnosti Jelena Simić i osnivačica Ivana Egić. Zanimljivo je napomenuti da je izložba bila organizirana u dva formata. Jedan dio događanja odvijao se uživo pred posjetiteljima, okupljajući nekolicinu članova dok su ostali doprinosili putem live prijenosa kojeg je vodila naša Lea Čeč. Ovaj dinamičan pristup omogućio je suradnju bez obzira na geografske udaljenosti, stvarajući jedinstveno iskustvo umjetničke interakcije.
Izložba «Razgovori sa sobom» ne samo da svjedoči o snazi povezivanja umjetnika u izazovnim vremenima, već i istražuje različite dimenzije izraza i dobre suradnje.Posjetitelji su imali priliku zaroniti u dubinu umjetničkih dijaloga, gdje se svaka slika, instalacija pretvara u jedinstvenu priču koja prenosi bogatstvo raznolikosti i kreativnosti članova Art ćakule.”

Biografija:

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart