Nataša Kupljenik – Iz konfuzije u red​

Nataša Kupljenik – Iz konfuzije u red​

Nataša Kupljenik

Fotografkinja i digitalna umjetnica, slikarica s povremenim izletima u grafički dizajn i pobornica humanitarnog rada.

XXXI. Art ćakula: nedjelja, 14. ožujka 2021.

Gost izlagač: Nataša Kupljenik
Moderator: Helena Kušenić

31. Art ćakula predstavila je dosadašnji svestrani rad Nataše Kupljenik, fotografkinje i digitalne umjetnice, slikarice s povremenim izletima u grafički dizajn i pobornice humanitarnog rada.

U svom izlaganju pod nazivom „Iz konfuzije u red“ predstavila je svoj dosadašnji svestrani rad kao fotografkinje i digitalne umjetnice.

Kratko se osvrnula na dosadašnji humanitarni rad, kao i na izazove i predrasude s kojima se susretala kao žena u današnjem (još uvijek naglašeno) patrijarhalnom društvu.

Naziv izlaganja referira se na njene slike koje jednom dijelu stvaralaštva bile kaotične i prepune sadržaja koji je vremenom pročišćuje. Iako kaos nestaje s umjetničkih radova, ostaje sadržan u panici koja prati stvaralački proces u želji za postizanjem maksimalnih rezultata.

Biografija:

Nataša Kupljenik rođena je 1982. u Kutini. Po završetku srednje škole upisuje razrednu nastavu na Učiteljskom u Petrinji, no već sljedeće godine seli u Ljubljanu gdje na Filozofskom upisuje filozofiju i slavistiku, a potom i smjer slikarstva na Školi za crtanje i slikanje gdje je i diplomirala. Po diplomi na Pedagoškoj akademiji u Ljubljani polaže pedagoško-andragoške predmete. Dugi niz godina bavi se humanitarnim radom. Aktivno djeluje na području književnosti (objavljuje pjesme u Antologiji manjinske i doseljeničke književnosti u Sloveniji koju je izdalo Društvo slovenskih pisaca). 2007. godine sa suprugom otvara malu tiskovnu agenciju MI-PRESS u kojoj radi kao sportski novinar, uz dio objava u kulturi kako bi pokrila oba područja interesa. S godinama agencija prerasta u foto servis pa oboje postaju profesionalni sportski fotografi koji povremeno rade sa njemačkom agencijom EPA kao fotoreporteri. Na međunarodnom natjecanju za sportsku fotografiju održanom u Rijeci 2019. godine osvojila je 1. nagradu. Nataša Kupljenik članica je AIPS (međunarodnog udruženja sportskih novinara) i Društva sportskih novinara Slovenije.
Iako u jednom trenutku ostaje bez ateljea, želja za stvaranjem je neutaživa što je posljednjih godina dovodi do digitalne umjetnosti pa crteže stvara na mobitelu ili tabletu. U 2020. godini ostvarila je prvu samostalnu izložbu u maloj i velikoj galeriji Ekonomskog fakulteta u Ljubljani koju je kurirala nezavisna kustosica Sonja Švec Španjol. Izložba digitalnih crteža pod nazivom „Zeznula sam sva vaša očekivanja“ ironično se poigrava osobnim i profesionalnim iskustvom.

Njen rad možete zapratiti putem stranice: www.atelje-misek.com.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart