Pitaj kustosa

Pitaj kustosa

Na XLIX. Art ćakuli: Pitaj Kustosa su nam svoje djelovanje predstavili kustosi Romana Tekic, Sonja Švec Španjol i Borislav Božić.

 XLIX. Art ćakula –  nedjelja 13. veljače, 2022

Izlagači: Romana Tekić, Sonja Švec Španjol i Borislav Božić
Moderator: Ivana Egić

 Art ćakula pod nazivom “Pitaj kustosa” poslužila je kao platforma za predstavljanje troje članova-kustosa. Romana Tekić predstavila je djelovanje kustosa unutar institucije, Sonja Švec Španjol i Borislav Božić predstavili su nezavisne aspekte djelovanja kao pojedinca i udruge. Njihova izlaganja otkrila su što najviše vole u svom poslu, kako vide muzeje u budućnosti te otvorila pitanja definicije i značenja kustosa, suradnje s umjetnicima i institucijama, problema žiriranja i otkupa i brojna druga.

Biografija:

ROMANA TEKIĆ rođena je u Slavonskom Brodu, gdje danas živi i radi, a diplomirala je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2003. godine. Radila je kao profesorica likovne umjetnosti u Gimnaziji “Matija Mesić”. Od 2005. godine radi u Galeriji umjetnina grada Slavonskog Broda na mjestu kustosice-voditeljice zbirke “Ružić i suvremenici” da bi 2018. godine postala i ravnateljica Galerije.
Uz redovnu muzejsko-galerijsku djelatnost, pedagoško- edukativni rad i stručna vodstva, autorica je preko trideset izložbi, od kojih izdvaja: “Voćarska – Ružićeva portretna plastika”, “Stanko Jančić”, „Ratko Petrić”, „ Ružić i učenici“, “Ružićevi papir-machei”, “Ružić – pokušaj dekodiranja”, kojima je svrha pružiti likovnoj publici uvid u problematiku Ružićevog likovnog opusa i suvremene likovne, a prije svega, kiparske scene u Hrvatskoj.
Bila je voditeljica projekta “Galerokaz – Implementacija pripovjedačkih i lutkarskih vještina u muzejsku edukaciju Galerije Ružić po modelu sudioničkog upravljanja javnog i civilnog sektora“,
voditeljica je projekta „Vidim, čujem, osjećam umjetnost“ – programi socijalnog uključivanja u Slavonskom Brodu za osobe s invaliditetom kroz prilagođene kulturne sadržaje.

SONJA ŠVEC ŠPANJOL diplomirala je povijest umjetnosti i slovački jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te dodatni studij – smjer muzeologije. Stručno osposobljavanje odradila je u Atelijeru Meštrović u Zagrebu i položila stručni ispit za muzejsko zvanje kustosa. Od 2013. godine djeluje kao nezavisna kustosica, iste godine osnovala je web portal o umjetnosti PerceiveArt.com kojeg sama vodi i uređuje. Od 2016. godine izbornica i predsjednica Umjetničkog savjeta ZILIK-a (Zimska likovna kolonija) u Karlovcu. U 2017. godini bila je autorica koncepcije, članica žirija i kustosica žirirane međunarodne izložbe 4. triennale autoportreta “Pojam o sebi” u organizaciji Galerije Prica u Samoboru. U 2018. godini je organizirala, koncipirala i otvorila grupnu izložbu povodom 5. obljetnice portala PerceiveArt u Galeriji Zvonimir na kojoj je sudjelovalo 17 umjetnika. U 2019. godini bila je članica stručnog žirija za odabir radova na 2. međunarodnom festivalu suvremenog kolaža KAOS u Kranju u Sloveniji, članica Odbora za izbor djela i autorica predgovora 8. hrvatskog triennala akvarela u organizaciji Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda i Gradskog muzeja Karlovac. Od 2019. godine članica Umjetničkog savjeta Galerije Bunker u Samoboru, članica Programskog savjeta galerije Kortil i članica Savjeta galerije Idealni grad. Od 2018. godine piše kolumnu o umjetnosti za lifestyle magazin Grazia. Od 2020. godine je urednica i voditeljica emisije o kulturi i umjetnosti KolibriS. Kurirala je i otvorila više od 150 izložbi. Članica je DPUH-a i HULU-a, a od 2018. djeluje i kao članica HZSU-a.

BORISLAV BOŽIĆ diplomirao je na studiju likovne kulture, smjer grafika na Filozofskom fakultetu u Rijeci u klasi profesora Josipa Butkovića. Trenutno radi kao srednjoškolski profesor. Na početku svoga pedagoškog rada dobiva nagradu kao najbolji prosvjetni radnik za školsku godinu 1985./1986. Za poticanje i njegovanje fotografskoga stvaralaštva kod mladih 2004. godine dodijeljeno mu je zvanje instruktor-savjetnik s Plaketom Izidora Kršnjavog, a 2005. godine na nacionalnoj razini dobitnik je Godišnje nagrade za rad s mladima na području fotografije. Više od 20 godina voditelj je fotografske radionice u Školi stvaralaštva „Novigradsko proljeće“. Niz godina član je Državnoga povjerenstva za vizualne umjetnosti i dizajn za natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske. Dugogodišnji organizator i voditelj Fotokluba Rijeka. Inicijator je mnogobrojnih originalnih klupskih projekata i izložbi od kojih su mnoge međunarodnoga karaktera. Inicijator i utemeljitelj Galerije Principij u okviru rada Fotokluba Rijeka, osnivač Fotosaveza Primorsko-goranske županije. Kao organizator i kustos priredio je više od 150 izložbi. Postavljenim izložbama i napisanim tekstovima uspostavio je nove i suvremene odnose spram fotografskoga stvaralaštva. U okviru rada Fotokluba Rijeka posebnu pažnju posvećuje mladima – inicirao je i osnovao Sekciju mladih, Sekciju ljubitelja analogne fotografije. Utemeljio je i koncepcijski osmislio Riječki festival fotografije PHOTORI. Istražio je i postavio izložbu 120 godina hobističke fotografije u Rijeci te inicirao osnivanje i osnovao e-Muzej riječke fotografije. Kao član Umjetničkog savjeta HDLU-a Rijeka pokrenuo je i realizirao dva Međunarodna salona umjetnosti minijature posvećen najvećem renesansnom umjetniku malog formata J. J. Kloviću. Dobitnik je Godišnje nagrade Grada Rijeke za 2017. godinu za izniman i prepoznatljiv doprinos umjetničkom i pedagoškom razvoju grada te promicanju svijesti o važnosti kulture za identitet Rijeke. Član je HDLU-a Rijeka, Umjetničkog savjeta HDLU-a Rijeka, predsjednik Fotokluba Rijeka i Fotosaveza Primorsko-goranske županije

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart