Projekat Uspon žene u kulturi na Zapadnom Balkanu – Rise of Women

Projekat Uspon žene u kulturi na Zapadnom Balkanu – Rise of Women

Kustosica Biljana Jotić je pokrenula projekat koji, kroz trenutak ženskog identiteta u kreativnosti, osobnim izražavanjem, upotrebljenim medijima i temama, teži da obuhvati i odrazi najizazovnija i otvorena pitanja našeg vremena…


XXIX. Art ćakula: nedjelja, 28. veljače 2021.


Gost izlagač: Biljana Jotić
Moderator: Dora Vukičević – Hellström

Projekt “Uspon žene u kulturi na Zapadnom Balkanu“ je dvogodišnji projekt koji okuplja različite stručnjake u kulturnoj sferi društvene stvarnosti. Krenuvši od umjetnosti i stvaralačkog aspekta, a odgovarajući na suvremeno doba, pokretačka ideja proširila se na različita polja kulture i obrazovanja. Inicijator projekta je Biljana Jotić, a partneri su dvije organizacije iz Srbije: Udruženje Fenomena, koja je projekt lider i Beoart contemporary, zatim Udruga Prizma iz Hrvatske, NVO SPES iz Crne Gore, Lokarjeva galerija iz Slovenije i Udruženje Sensus iz Sjeverne Makedonije.
U dijalogu s generacijom 21. stoljeća ovaj projekt pokušati će prikazati kako žena oblikuje suvremenu balkansku kulturnu stvarnost i kako ta stvarnost transformira ženu. Kroz trenutak ženskog identiteta u kreativnosti, osobnim izražavanjem, upotrebljenim medijima i temama projekt teži da obuhvati i odrazi najizazovnija i otvorena pitanja našeg vremena. Ovo će nam pružiti prilično sveobuhvatan umjetnički pregled suvremene stvarnosti i položaja umjetnice na Zapadnom Balkanu, ali i šire. Ovo smatramo glavnom umjetničkom vrijednošću projekta.

www.riseofwomen.net

Biografija:

Biljana Jotić je povjesničarka umjetnosti i samostalna kustosica. Pokrenula je i organizirala oko 30 izložbi u Srbiji i regiji, samostalnih i kolektivnih. Zalaže se za položaj suvremene umjetnosti kroz suradnju s umjetnicima, kolegama i institucijama, privatnim, javnim i medijskim sektorom, kao i za uključivanje u praksu studenta povijesti umjetnosti.

biljanajotic.com

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart