Predstavljanje Snježane Pokos – Vujec, Jasne Opavski i Sonje Švec Španjol

Predstavljanje Snježane Pokos – Vujec, Jasne Opavski i Sonje Švec Španjol

Keramičarka, slikarica i kustosica su predstavile svoje mnogobrojne aktivnosti i uspjehe. Pogledajte snimku...

XI. Art ćakula –  nedjelja 20. rujna, 2020

Izlagač: Snježana Pokos – Vujec, Jasna Opavsky i Sonja Švec Španjol


Moderator: Ivana Egić

Na XI. Art ćakuli su nam se predstavile Snježana Pokos – Vujec, Jasna Opavsky i Sonja Švec Španjol.

Snježana Pokos-Vujec samostalna umjetnica koja nam se ranije predstavila na V. Art ćakuli podijelivši vlastita iskustva s rezidencija, simpozija i festivala na kojima je sudjelovala. U ovoj XI. Art ćakuli, Snježana nam je predstavila svoj rad u keramici kojim se bavi dugi niz godina. Umjetnica ima izražen afinitet prema skulpturama velikih dimenzija, vatrenim skulpturama uz koji ide atraktivni performans otvaranja peći na vršnoj temperaturi ( cca 1000 C ). Također voli raditi i male, filigranski precizne transparentne litofanije – pločice od bone china porculana koje daju sliku pozadinskim osvjetljenjem. Snježana Pokos-Vujec radi i živi u Varaždinu, a izlaže i sudjeluje na simpozijima i rezidencijama po cijelom svijetu. Njeni radovi nalaze se u nekoliko muzeja u Hrvatskoj i inozemstvu i pod morem uz obalu Kraljevice . Član je ULUPUH-a i HZSU-a.

Jasna Opavski – likovna je umjetnica koja se bavi figurativnim slikarstvom i pisanjem u području teorije umjetnosti, diplomirala je na slikarskom odsjeku Fakulteta likovnih umjetnosti u Beogradu. Jasna nam se predstavila ranije na V. Art ćakuli koju smo posvetili likovnim kolonijama. Na XI. Art ćakuli Jasna nam je ispričala svoj osobni doživljaj susreta sa elitnim sajmom umjetnosti u Baselu 2019. godine. Umjetnica nam je prenijela svoja iskustva putovanja i izgleda prezentacije vodećih svjetskih galerija. Podijelila je s nama svoje bilješke sa tamošnje tribine Umjetnik i galerist, te zaključke o smjeru kojim se kreće suvremena umjetnost i gdje tu vidimo sebe i svoj rad.

Posljednja je izlagala Sonja Švec Španjol nezavisna kustosica, muzeologinja, likovna kritičarka, povjesničarka umjetnosti koja nam je na IV. Art ćakuli predstavila ZILIK – jednu od najdugovječnijih likovnih kolonija u Hrvatskoj. U XI. Art ćakuli  Sonja nam je u kratko predstavila Privrednikovu likovnu koloniju posvećenu velikom dobrotvoru Vladimiru Matijeviću koja je ove godine održana na Plitvičkim jezerima i okupila je 12 akademskih umjetnika iz cijele Hrvatske. Posebnost kolonije je u njezinom humanitarnom karakteru tj. glavnom cilju prikupljanja financija za stipendiranje mladih učenika i studenata slabijeg imovinskog stanja u njihovom daljnjem obrazovanju.

Biografija:

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart