Predstavljanje umjetnice Dore Vukičević Hellström

Predstavljanje umjetnice Dore Vukičević Hellström

Na XLV. Art ćakuli predstavila nam se naša Artćakulašica, Dora Vukičević-Hellström. Dora nam je ispričala o svojoj ljubavi prema digitalnoj umjetnosti, ali i tradicionalnom crtežu, kao i posebnoj ljubavi prema mijenjanju i istraživanju novih tehnika crtanja/slikanja.

XLV. Art ćakula, nedjelja, 21. studenog 2021.

Izlagač: Dora Vukičević-Hellström
Moderator: Romana Tekić

Na 45. Art ćakuli predstavila nam se naša Artćakulašica, Dora Vukičević-Hellström.

Dora nam je ispričala o svojoj ljubavi prema digitalnoj umjetnosti, ali i tradicionalnom crtežu, kao i posebnoj ljubavi prema mijenjanju i istraživanju novih tehnika crtanja/slikanja.

Ispričala nam je kako je, kao veliki ljubitelj znanstvene fantastike, radila  brojne stripove i ilustracije za knjige, igrice i slično, između ostalog izlagala ih na Europskoj SF konvenciji i još uvijek je veliki fan znanstvenofantastičnih romana. Stoga su i njeni tradicionalni radovi uvijek na rubu nadrealizma i ruba svijesti i sna, često čak i najmračnijih noćnih mora.

U druženju s Dorom na Art ćakuli saznali smo i da je  tijekom fakulteta studirala  tradicionalnu grafiku (tehnike dubokog tiska). Tada je radila uglavnom crno-bijele apstrakcije i prikaze velikih industrijskih strojeva. Od djetinjstva je fascinirana industrijom, strojevima i avionima. Nakon fakulteta pojavile su se nove inspiracije, zvijeri – hibridi napravljeni od ljudi i životinja (ne mitoloških bića, više kao stvorenja iz noćne more) i organske apstrakcije.

Biografija:

Dora Vukičević-Hellström rođena je u Rijeci 1983. godine, gdje je završila Školu za primijenjenu umjetnost i potom studirala na Filozofskom fakultetu. Diplomirala je dualnim diplomskim radom na Akademiji primijenjenih umjetnosti 2007. godine, grafiku u klasi prof. Maje Franković i vizualne medije u klasi prof. Marijana Vejvode.   Sudjelovala je na nekoliko izložbi od kojih su poznatije ‘GrafičaRi’ i ‘840 C’. Osvojila je prvu nagradu na Europskoj konvenciji znanstvene fantastike 2013. godine i bila nominirana za Hugo Award u kategoriji ilustracije.                   

Nakon preseljenja u Švedsku postala je članom društva likovnih umjetnika Öppna Àteljeé i Švedske umjetničke asocijacije, Svenska Konstnärsförbundet. Aktivna je u stvaralačkoj i izlagačkoj djelatnosti, a bavi se i pedagoškim radom kao profesorica likovne kulture, trenerica gimnastike i instruktorica plesa. Niz godina bila je plesačica flamenco fusiona u flamenco ansamblu te nedavno osnovala plesnu školu za promociju društvenog plesa.

 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart