Priroda kao inspiracija

Priroda kao inspiracija

Na XLVIII. Art ćakuli su svoju inspiriranost prirodom i kako ona djeluje na umjetnost i njihov vlastiti rad s nama podijelili Art ćakulaši: Vesna Opavsky, Helena Kušenić, Leonardo Budimlic Majnaric, Ljubica Lovrencic, Kori Jukić i Matilda Ma Müller.

XLVIII. Art ćakula –  nedjelja 30. siječnja, 2022

Izlagači: Vesna Opavsky , Helena Kušenić, Leonardo Budimlić Majnarić, Ljubica Lovrenčić, Kori Jukić i Matilda Ma Müller
Moderator: Ivana Egić

Vesna Opavsky nam je na jučerašnjoj Art ćakuli predstavila svoj životni u umjetnički put koji se ukratko mogu prikazati i ovako:
Priroda → Umjetnost → Svakodnevica → Priroda
Umjetnica nagalašava kako sve kreće od prirode i završava u prirodi.
Piroda je Vesni kroz njezinu umjetnost skrenula pažnju na to da su neke promene neophodne. Tako je prije 6 godina pobjegla iz kancelarije – zamijenila umjetno osvjetljenje prirodnim i zatvoreni prostor otvorenim
 
Za keramičarku i Art ćakulašicu Ljubicu Lovrenčić priroda počinje pogledom kroz prozore kuće u kojoj živim na vrt ispred i iza kuće, brda i šumu koju vidim sa prozora, opažanjem svakog stabla, gma cvijeta i travke na putu do tramvajske stanice, ureda, promatranjem kroz prozor tramvaja , posjet botaničkom vrtu, Maksimiru, zagrebačkim parkovima, moru, planinama, jezerima u Hrvatskoj i cijeloj Europi.
Svaki od tih prizora ju ushićuje i pobuđuje u njoj potrebu da podijeli taj ushit i s drugim ljudima, što putem fotografija koje stalno radi, što putem keramike.
Svaki Ljubicin rad inspiriran je nekim doživljajem vezanim za prirodu.
 
Zagrebački umjetnik i Art ćakulaš Leonardo Budimlić Majnarić je na 48. Art ćakuli govorio o tome kako je prva linija vektor koji odmah dijeli format u pretpostavljenu kompoziciju te da su grane na drvu mali vektori koji nisu simetrični. Vodoravna linija nas podsjeća na horizont koji je kao u nadrealizmu beskonačan, a male linije mogu biti simboli valova dok vodoravno zakrivljene linije mogu biti simboli valovitih brijegova što nas podsjeća na Rabuzina.
 
Zagrebačka umjetnica i Art ćakulašica Matilda Muller nas je u svom uvodnom dijelu izlaganja podsjetila zašto nam je potrebna priroda. U kratko nas je provela kroz povijesni aspekt – tko je sve bio inspiriran prirodom u umjetnosti.
Umjetnica nam je ispričala kako priroda na nju utječe na razne načine. Promatra ju, fotografira, crta i slika, kreira foto-slike, voli ju doticati, o njoj piše…
 
Za umjetnicu i Art ćakulašicu Koraljku Jukić iz Rijeke fascinacije prirodom su mnoge. Svaka ostavlja trag u njoj i njenim radovima. Doživljaj mira zimskog dana, ljepota boja livadnog cvijeća, komunikacija vjetra sa svime što dotakne, žar jesenjih boja. Poticaj također dolazi iz spoznaje o funkcioniranja sustava biljaka i životinja te želje za slanjem ekološke poruke.
 
Povjesničarka umjetnosti, kustosica i Art ćakulašica iz Koprivnice, Helena Kušenić je govorila o pejzažu kao umjetničkom žanru od naive do land arta.
Predstavljanje pejzaža kao umjetničkog žanra u naivnoj umjetnosti temelj se na nekolicini odabranih umjetnina iz fundusa Muzeja grada Koprivnice izloženih u sklopu izložbe „Zemlja – tu na srcu mom – zemlja u zbirkama Muzeja grada Koprivnice“. Navedene umjetnine prikazuju razvoj tematike kroz nekolicinu autora Hlebinske škole sa završnim razmatranjima i usporedbom stvaralaštva Ivana Rabuzina (iz Zbirke Vladimira Malogorskog iz Varaždina) i land arta Nikole Fallera koja pokazuju poveznicu i pretapanja moderne, naivne i suvremene umjetnosti.

Biografija:

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart