Predstavljanje umjetnice Ivane Egić

Predstavljanje umjetnice Ivane Egić

Ivana je umjetnica, učiteljica likovne kulture, voditeljica umjetničkih tečajeva te pokretačica same Art ćakule. Ona je iz Rijeke, a živi, radi i djeluje u Švedskoj.

XXXII. Art ćakula: nedjelja, 21. ožujka 2021.​

Izlagačica: Ivana Egić
Moderator: Helena Kušenić

Na 32. Art ćakuli predstavila nam se umjetnica Ivana Egić iz Rijeke koja živi, radi i djeluje u Švedskoj. Ivana je umjetnica, učiteljica likovne kulture, voditeljica umjetničkih tečajeva te pokretačica same Art ćakule.

U svom izlaganju Ivana je govorila o svom umjetničkom putu i stvaralaštvu u Hrvatskoj i na otoku Gotlandu u Švedskoj gdje danas živi. Provela nas je od vremena studentskih dana, razdoblja nakon studija te nam ispričala koji su razlozi i što ju je potaknulo na odlazak i preseljenje iz rodne zemlje. Također nam je otkrila kako su tekli počeci i koliko je trajala prilagodba na život u stranoj zemlji – Švedskoj.

Ivana nas je provela kroz aktivnosti kojima se trenutno bavi, otkrila i jesu li poslovi koje danas radi usko vezani uz struku ili obavlja i druge poslove. Odgovorila nam je na neka pitanja vezana uz to kako je biti stranac – umjetnik u drugoj zemlji, osvrnula se se na prošlost i dala usporedbu po pitanju funkcioniranja umjetnosti i umjetničkog društva u Hrvatskoj i Švedskoj.

Umjetnica je podijelila s nama i kako je došla na ideju da pokrene online projekt Art ćakulu, što ona znači za nju i što joj je Art ćakula donijela te nam je za kraj otkrila koji su joj planovi u budućnosti vezani za Art ćakulu i privatno po pitanju rada i djelovanja u umjetnosti.

Biografija:

IVANA EGIĆ rođena je 26. 5. 1985 u Rijeci gdje se školovala i magistrirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti 2011. godine na Odjelu likovne pedagogije, smjer slikarstvo u klasi prof. Zlatka Kauzlarića Atača.
Nakon završenog stručnog ispita za profesoricu likovne kulture 2014. godine seli se u Švedsku gdje danas živi, radi i djeluje u podrućju umjetnosti. Trenutno radi i aktivna je članica u odboru društva Öppna Ateljéer Gotland, vodi kurseve slikanja na Folkuniversitetu u Visbyu, radi kao nadzornik studija na materinjem jeziku u Regionu Gotland, radi kao ispitna straža na Campus Gotland. Izlagala je na nekoliko skupnih i samostalnih izložbi u Hrvatskoj i Švedskoj te sudjelovala na sajmovima / izložbama rukotvorina. Osnivačica je virtualnog umjetničkog projekta „Art ćakula“, suosnivačica pilot-projekta „Kantaj mi slikom“ te je sudjelovala u multijezičnom projektu „Platser och minnen“ Baltic Art Centra u Visbyu. U lipnju 2020. godine dodijeljena joj je stipendija Rotary kluba Visby Silverhättan iz Kulturnog fonda Ann Wollf kao nagrada i poticaj za daljnji rad, napredovanje u umjetnosti te doprinos umjetnosti na otoku Gotlandu.
Ove godine (23. veljače) primljena je u Svenska Konstnärsförbundet (Švedski umjetnički savez).
Područje interesa i rada ove umjetnice uključuje slikarstvo, crtanje, fotografija, izrada nakita, scenografija, novi mediji (izrada kratkih animacija i filmova) i aranžerstvo sa stalnim izletima u ostale medije.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart