Udruga za promicanje vizualne kulture OPA (Odgoj PAžnje)

Udruga za promicanje vizualne kulture OPA (Odgoj PAžnje)

Na XL. Art ćakuli naše gošće su bile Ida Loher i Jelena Bračun koje su predstavile djelovanje Udruge za promicanje vizualne kulture OPA (Odgoj PAžnje). .

XL. Art ćakula – nedjelja, 13. lipnja 2021.

Izlagači: Ida Loher, Jelena Bračun
Moderator: Lea Čeč

Jelena Bračun i Ida Loher predstavile su nam projekte koje je ostvarila Udruga OPA te ukazale na važnost kvalitetne nastave likovne kulture. Pričale su o projektima  POGLE’Dizajn, Mala škola arhitekture: Prostorija, o Natječaju za najbolje školske projekte s polazištem u likovnoj kulturi i umjetnosti, (OPAli fotku/video), o programina obrazovanja nastavnika, o satnici likovnog  te o nmogim drugim stvarima.

Biografija:

Udruga za promicanje vizualne kulture OPA (Odgoj PAžnje) osnovana je na inicijativu učitelja likovne kulture, iz potrebe svih profesionalaca koji se bave edukacijom za vizualne umjetnosti i vizualnu komunikaciju te onih na čije se profesionalno djelovanje odražavaju kompetencije s tog područja. Jedan je od glavnih ciljeva OPA-e umrežavanje institucija i pojedinaca koji se bave vizualnom kulturom. Svojim djelovanjem udruga želi skrenuti pozornost na važnost vizualne kompetencije u suvremenom (hrvatskom) društvu te ukazati na potrebu stvaranja jedinstvene politike vizualne kulture. Osnivačice udruge su Jelena Bračun, Ida Loher, Martina Kosec i Gordana Košćec Bousfield   . Sve četiri osnivačice završile su Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, profesorice su likovne kulture, ali imajui iskustva u drugim područjima, od vlastite suvremene umjetničke prakse, pisanja i uređivanja udžbenika i edukativnih materijala, pa sve do kazališta. Upravo to vrlo široko iskustvo motiviralo nas je da kroz vrlo raznolike i ponekad nekonvencionalne aktivnosti pokušamo utjecati na obrazovnu politiku kako bi povećali kvalitetu i kvantitetu nastave likovne kulture i umjetnosti u nadolazećim godinama. Udruga djeluje kroz organizaciju edukacijskih radionica, natječaja, izložbi, javnihakcija, stručnih skupova i tribina te ostalih oblika promoviranja važnosti edukacije za vizualne sadržaje. Prvotni cilj udruge OPA bio je povećanje satnice likovne kulture u osnovnoj školi. Nakon nekoliko prvih akcija posvećenih osvješćivanju šire javnosti, udruga je proširila svoje ciljeve i na podizanje kvalitete sadržaja koji se podučavaju na nastavi LK, kao i na edukaciju nastavnika. U tu svrhu OPA je surađivala sastrukovnim udrugama s kojima je osmišljavala i provodila radionice za djecu. Dugoročna suradnja ostvarena je sa HDLU-om, HDD-om, DAZ-om, s Arhitektonskim fakultetom i Komorom arhitekata te sa mnogim školama. U toj suradnji ostvaren je veliki broj radionica kroz nekoliko projekata: POGLE’Dizajn, Učimo kroz umjetnost / učimo umjetnost, Umjetnost u kontekstu, Mala škola arhitekture: Prostorija, Natječaj za najbolje školske projekte s polazištem u likovnoj kulturi i umjetnosti, OPAli fotku/video).

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart