Predstavljanje umjetnice Valentine Ilijevski

Predstavljanje umjetnice Valentine Ilijevski

Valentina Ilijevska iz Makedonije je objasnila koncept "Kvadratna božanstvenost" koji se prožima kroz njeno stvaralaštvo...

LIII. Art ćakula –  nedjelja 10. travnja, 2022

Izlagač: Valentina Ilijevska
Moderator: Lea Čeč

Na 53. Art ćakuli svoje umjetničko djelovanje nam je predstavila vizualna umjetnica iz Makedonije Valentina Ilijevska. U svom predstavljanju pričala je o svim bitnim momentima njenog umjetničkog stvaralaštva od početaka do danas. Objasnila je koncept “Kvadratna božanstvenost” koji se prožima kroz njeno stvaralaštvo, kako se prožimaju i nadopunjuju grafika, njen rad na restauriranju kulturnih dobara, Pričala nam je o tome kako njen privatan život utječe na umjetnost i kako umjetnost utječe na privatan život. Kako su likovne kolonije utjecale na korištenje medija slikarstva i o ljudima koji su utjecali na nju.

Biografija:

Valentina Ilijevska rođena je u Skoplju gdje je diplomirala, 2010. godine, na Fakultetu likovnih umetnosti (FLU), na Odseku grafičke umetnosti i grafičke tehnike kod profesora Mirka Vujisića i na smijeru konzervacija i restauracija sa profesorima Nevenkom Veličkovski i Momčilom Trajkovski. Nakon toga, ostavarila je titulu Magistra konzervacije i restauracije zidnog slikarstva kod profesora mr. Blagoje Kuzmanovski.
Imala je mnoge samostalne izložbe u galerijama u Republici Makedoniji te je često izlagala na grupnim izložbama u inozemstvu, u Srbiji, Mađarskoj, Rumunjskoj, Italiji, Turskoj, Poljskoj i u mnogim drugim državama. Sudjelovala je na velikom broju likovnih kolonija u Makedoniji te u Srbiji, Egiptu, Poljskoj i Rumunjskoj.
Osvojila je i mnoge nagrade: 2002. godine I. mijesto na međunarodnoj izložbi “Flora i fauna” u Domu kulture i biblioteci “Drugarče”, Skoplje, Makedonija, 2012. godine Nagradu za slikarstvo “Konstantin Mazev-Koce” u KIC-u, Skoplje, Makedonija, 2013. godine Nagradu za minijaturu na izložbi DLUM MiniARTura NLB Tutunske banke – Skoplje, Republika Makedonija, 2014. godine Nagradu za slikarstvo “Adem Kastrati” u KIC-u, Skoplje, Republika Makedonija te 2016. godine III mesto Mini VoVa Art Budimpešta, R. Mađarska.
Članica je Udruženja umetnika “Široka staza”- Zemun, Srbija, DLUM-a (Udruženje likovnih umetnika Republike Makedonije) i IKOMOS-a u Republici Makedoniji.
Radi na konzervaciji i restauraciji kulturnog nasljeđa. Radila je ma arheološkom nalazištu Stobi, Sabornom hramu u Kumanovu, crkvi Sv. Nikole, Šarenoj džamiji u Tetovu, Crkvi Sv. Đorđa u Strugi i još mnogo drugih pokretnih dobara kulturnog nasljeđa.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart