Dominique Jurić – vitraji

Dominique Jurić – vitraji

Umjetnica je predstavila svoje bogato iskustvo delovanja u tehnici vitraja. Što je vitraj, kako nastaje, što podrazumijeva tehnologija izrade vitraja...

VII. Art ćakula: subota, 06. lipanj 2020.

Tema: Vitraj

Izlagač: Dominique Jurić

Moderatorica: Sonja Švec Španjol

Na VII. Art ćakuli imali smo jedno doista posebno predavanje/izlaganje! Naime, Dominique Jurić nam je predstavila svoje bogato i dugogodišnje iskustvo djelovanja u tehnici vitraja.
Što je to vitraj, kako nastaje, što podrazumijeva tehnologija izrade vitraja, s kojim sve problemima u nabavi materijala se susrela, koji su problemi fotografiranja, transporta i osiguranja tako delikatnog rada, te što je sve Dominique naučila tijekom specijalizacije u Francuskoj (Chartres) i restauracije u Švicarskoj Romont i Fribourg) i brojnim drugim suradnjama ispričala nam je u ćakuli.

Biografija:

Dominique Jurić rođena je u Zagrebu. Nakon mature na Obrazovnom centru za kulturu i umjetnost upisala je studije Povijest umjetnosti i Etnologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je 1991. godine pod voditeljstvom prof. dr. sc. Ive Maroevića na temi ”Privatna galerijska djelatnost s posebnim osvrtom na grad Zagreb”.
Godine 1988. sudjelovala je u radu međunarodnog muzeološkog tečaja ”Museological approach to the integrated use of cultural heritage” u Dubrovniku. Na Akademiju likovnih umjetnosti upisala se 1993. godine. Diplomirala je u klasi prof. Eugena Kokota, Nastavnički smjer-slikarstvo. Jedina je studentica, u dugoj povijesti ALU, koja je diplomirala s temom vitraja te je imala diplomsku izložbu vitraja u Galeriji Forum.
Kako u svom likovnom izrazu osobito njeguje tu tradicionalnu tehniku boravila je na usavršavanju na studijskim putovanjima u Švicarskoj i Francuskoj.
Godine 1999. sudjelovala je u radu ”3eme Forum international sur la conservation et la technologie du vitrail historique” u Fribourgu. Iste godine prošla je seminar u ”Centre International du Vitrail” u Chartresu, na temu ”Peinture sur verre, grisaille”.
Uz slikarstvo bavi se i dizajnom te likovnim radionicama za djecu.
Imala je 26 samostalnih i 79 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.
Član je HDLU-a, te živi i radi u Zagrebu.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart