Predstavljanje umjetnika Sandre Radić Parać i Zorana Kakše

Predstavljanje umjetnika Sandre Radić Parać i Zorana Kakše

Sandra, slikarica koja deluje u Berlinu i Zoran, grafičar iz Zagreba. Oboje profesori likovne kulture... Pogledajte snimku.

IX. Art ćakula: subota, 20.06.2020.

Tema: predstavljanje rada Sandre Radić Parać i Zorana Kakše

Izlagači: Sandra Radić Parać i Zoran Kakša

Moderator : Ivana Egić

Prva nam se predstavila i izlagala umjetnica Sandra Radić Parać.
Prvi dio Sandrinog izlaganja je predstavljanje rada u Hrvatskoj gdje nas je provela kroz sljedeće segmente:
• likovni početci: likovne udruge, likovne radionice i pedagoški rad u školi
• rad u ateljeu: suradnje sa drugim umjetnicima, boemsko društvo, petogodišnje usavršavanje likovnih tehnika, atelje kao galerija ali i mjesto života i sastajanja
• živjeti od umjetnosti: 5 godina portretiranja na ulici, suradnja sa prodajnim galerijama, sam preuzeti inicijativu, projekti i javni radovi
• Volonterski rad i donacije
• nove perspektive: umjetnička rezidencija Berlin
U drugom dijelu izlaganja umjetnica nam je predstavila svoj aktualni umjetnički rad nakon preseljenja
• Modri eter, Pričopričalac i portreti
• pedagoški rad: likovne radionice sa djecom i mladima do 18 god.
U Završnoj riječi predstavila nam je svoj artist statement: cilj i svrhu njene umjetnosti, životni moto i filozofiju.

Drugi nam se predstavio i izlagao umjetnik Zoran Kakša kojeg najavljujemo sa njegovim citatom:
„Ova bi se „ispovijed“ u Art Ćakuli mogla nazvati kao i moja zadnja izložba „Interview with myself“. Tražeći s čime bih započeo otvarao sam mnoge ladice koje su dugo bile zatvorene.
I zbog toga išao prekasno spavati, a sutra je škola. Dobro da me klinci ne vide, zabrinuli bi se.
Pa krenimo. Kako mi je ovo prva ispovijed ovog tipa nadam se da ću je uspješno odraditi prisjećajući se svojih „izvora“ te vodeći vas kroz vrijeme sve do danas. I poslije ću zacijelo žaliti jer će mi puno toga promaknuti.
Stalno si govorim, a počeo sam i supruzi, da treba zapisivati misli, planove i ono najbitnije jer ću poslije požaliti. Naravno, kao pravi kampanjac- ne zapisujem.
Predstavio nam se kroz fotografije svojih radova puno raskrižja jer smatram da treba istraživati i izlaziti iz komfort zone što češće. Pa i ako ne uspije treba vrednovati i pospremiti, tko zna, možda za koju godinu bude baš ono najbolje što sam napravio.
Grafike, slike, skulpture, skice i jedan srcu mio ciklus bit će moj meni za vas.
„Nadam se da će vam biti interesantno, a ja ću, da ne zaboravim sve, ipak zapisati pokoju riječ.”

Biografija:

Sandra Radić Parać je samostalna umjetnica, profesorica likovne kulture, likovna pedagoginja, odrasla i školovana u Dalmaciji. Diplomirala je 2005. godine na Umjetničkoj akademiji sveučilišta u Splitu u klasi profesora Željka Marovića, a iste godine, kao najbolja studentica, primila je rektorovu nagradu. Godinama je živjela od svog rada kao samostalna umjetnica u Trogiru gdje je vodila svoju galeriju – atelje, te radila kao profesorica u državnim školama, vodila likovne radionice za djecu, odrasle, za kazališne potrebe i likovnu udrugu Trogir, te aktivno sudjelovala na izložbama. Nakon uspješno završenog rezidencijalnog programa „Kunstraum Tapir“ 2013. u Berlinu, 2014. godine tamo i seli gdje četiri godine studira njemački jezik, a 2018. godine upisuje se na Deutsche Angestellten-Akademie. U Berlinu otvara vlastito umjetničko poslovanje, stvara u svom ateljeu i radi kao umjetnički pedagog. Inspiracija su joj poezija i priroda, voli cvijeće, a duga kosa i frizure su joj strast. Članica je HULU Split.

Zoran Kakša je završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna 1993. godine, grafički odjel kod prof. M. Poljana. Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti 2002. godine, na Nastavničkom odsjeku (grafika) u klasi prof. I. Šiška. Radio je kao profesor likovne kulture u Samoboru te kao suradnik restaurator Hrvatskog restauratorskog zavoda na oltarima samostana Sv. Leonarda u Kotarima /Žumberak, na Pulskom poliptihu iz crkve Sv. Franje/ Pula te Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. Radio u “Umjetničkom staklarskom atelieru Staklić” gdje je naučio obradu stakla te izradu vitraja.
Radi kao profesor likovne kulture u OŠ Matka Laginje u Zagrebu. Zoran je dosad imao 13 samostalnih i 106 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Aktivan je član HDLU-a te živi i radi u Zagrebu.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart