Predstavljanje umjetničkih udruga, projekata i inicijativa

Predstavljanje umjetničkih udruga, projekata i inicijativa

Na IV. Art ćakuli imali smo priliku čuti predstavljanje umjetničkih udruga, projekata i inicijativa.

IV. Art ćakula: subota, 16. svibnja, 2020.

Izlagači: Verena Jakuš i Ivan Mak – Udruga Artoratorij; Mateja Rusak i Tihana Karlović – Umjetnički projekt “Female correspondence” i Sonja Švec Španjol – predstavljanje ZILIK-a (Zimske likovne kolonije)

Moderatori: Ivana Egić i Sonja Švec Španjol

Verena Jakuš predstavila je udrugu “Artoratorij” koju je pokrenula s umjetnikom Ivanom Makom, a cilj udruge je promicanje i podučavanje likovnih i vizualnih umjetnosti. Saznali smo što je Artoratorij ArtLab, te što su Stripatorij, Igratorij i Slikatorij.

Mateja Rusak predstavila je umjetnički projekt “Female correspondence” (Žensko dopisivanje) koji je pokrenula s umjetnicom Tihanom Karlović, a koji se bavi problemom komunikacije i to u formi likovnog dopisivanja. Komunikacija se odvija na razini ženskih “razgovora”, osobnih i intimnih, idejnih i likovnih. 

Sonja Švec Španjol predstavila je ZILIK – jednu od najdugovječnijih likovnih kolonija u Hrvatskoj koja se razlikuje od drugih kolonija jer je osnovana s posebnom misijom – učiniti život djece bez adekvatne roditeljske skrbi bogatijim, inspirativnijim i ljepšim! Saznali smo što je ZILIK, tko sudjeluje, što sve obuhvaća te kako i sami možete biti dijelom ZILIK-a.

Biografija:

Verena Jakuš, rođena je 05.07.1991. u Zagrebu. Diplomu magistre slikarstva stekla je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2016.godine. Izlagala je na četiri samostalne izložbe, brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Indiji i Poljskoj te sudjelovala u raznim umjetničkim projektima i programima. Dobitnica državne stipendije za nadarene studente u 2011. godini.

Mateja Rusak rođena je 1989. u Varaždinu. Diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u klasi red. prof. Jasne Šikanje 2013. godine te stekla titulu magistra likovne pedagogije. Do sada je imala sedam samostalnih izložbi te je sudjelovala na dvadesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. 2012. godine dobila je nagradu Viktor Hreljanović na međunarodnoj izložbi fotografije pod nazivom Treći element za seriju fotografija naziva Vodena igra. Iste je godine primila Zahvalnicu riječkog Sveučilišta za ostvarena postignuća u 2012. godini. 2016. i 2017. godine sudjelovala je na 15. i 16. Međunarodnoj radionice grafike na temu Arhitektura i povijest Celja te je za isto dobila Priznanje za promicanje likovne kulture mladih. Od 25. svibnja do  12. srpnja 2018. sudjelovala je na žiriranoj izložbi naziva BODIES of SURFACES – ITS LIQUID koja se održava u sklopu Međunarodnog festivala umjetnosti i arhitekture u  Prostoru suvremene umjetnosti  THE ROOM i  Palači  Ca’ Zanardi, Venecija, Italija. Na zimskoj likovnoj koloniji u Karlovcu (ZILIK), u Centru za pružanje usluga vodila je likovnu radionicu naziva „Floralni kalendar“ 22.1.2019. Od 2014. radi kao nastavnica strukovnih predmeta likovne umjetnosti i dizajna u Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu. Članica je Hrvatskog društva likovnog društva Varaždin od 2015. godine. Područje interesa su joj grafika, grafički dizajn te fotografija.

Sonja Švec Španjol rođena je u Zagrebu 1983. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je povijest umjetnosti i slovački jezik 2008. godine, te dodatni studij – smjer Muzeologija 2010. godine. Stručno osposobljavanje odradila je u Atelijeru Meštrović u Zagrebu i položila stručni ispit za muzejsko zvanje kustosa 2012. godine. Od 2013. godine djeluje kao nezavisna kustosica i likovna kritičarka, osnovala je web portal o umjetnosti PerceiveArt.com kojeg sama vodi i uređuje. Surađuje s art magazinom Kontura, književnim listom za umjetnost, kulturu i znanost Vijenac i portalom Arteist. Od 2018. godine piše kolumnu o umjetnosti za lifestyle magazin Grazia. Od 2015. godine stručna je suradnica i članica Stručnog savjeta galerije Laval Nugent. Od 2016. godine predsjednica Umjetničkog savjeta i izbornica ZILIK-a (Zimske likovne kolonije) u Karlovcu. Tijekom 2016. i 2017. godine djelovala je kao članica Umjetničkog savjeta Galerije PIKTO i članica Umjetničkog savjeta HDLU Zagreb, te kao članica uredničkog kolegija na portalu Zagrebački likovni umjetnici. Od 2020. godine urednica i voditeljica emisije o kulturi i umjetnosti KolibriS. U posljednjih šest godina kurirala je i otvorila više od 130 izložbi. Članica je DPUH-a i HULU-a, a od 2018. djeluje i kao članica HZSU-a. 

 

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart