Priroda i umjetnost Vesne Opavsky

Priroda i umjetnost Vesne Opavsky

Ivana je umjetnica, učiteljica likovne kulture, voditeljica umjetničkih tečajeva te pokretačica same Art ćakule. Ona je iz Rijeke, a živi, radi i djeluje u Švedskoj.

XX. Art ćakula: nedjelja, 6. prosinac 2020.

Izlagač: Vesna Opavsky
Moredator: Sandra Radić Parać

Tokom posljednjih 15 godina bavljenja digitalnom grafikom, Vesna Opavsky je razvila svoj prepoznatljiv stil. Ona prikuplja „plodove” šume, crta i fotografira u prirodi u svom šatoru. Kasnije, po povratku u grad, ona se nalazi za računalom i prisjeća se vremena provedenog u prirodi kombinirajući sve prikupljene materijale. U računalnom programu pretežno preklapa slojeve slika i crteža, radeći oblike i brišući suvišne detalje. Očuvanje kontakta čovjeka i prirode vrlo je aktualna tema iz aspekta ekologije, zaštite životne sredine, ali i aspekta psihičkog zdravlja.

Vesna nam je ispričala kako i zašto je došlo do izbora digitalne tehnike i kako je moguće spojiti naizgled nespojivo, prirodu i računalo. Pričala je i o problemima digitalne grafike sa kojim se suočavala paralelno sa razvojem ove tehnike. Povjerila nam je koliko je njoj umjetnost pomogla da očuva kontakt sa prirodom tokom desetogodišnjeg rada u „skučenoj, beživotnoj i sivoj kancelariji” i kako se postepeno uspjela vratiti boravcima u prirodi.

Biografija:

Vesna Opavsky je umjetnica slovačkog porijekla koja živi i radi u Srbiji i Belgiji. Kroz umjetnički rad bavi se temama ekologije i digitalnog zapisa, pokušavajući ukazati na značaj očuvanja prirode. Njeno polje istraživanja okrenuto je rješavanju problema suvremenog društva prouzrokovanog urbanim okruženjem. Prirodu smatra lijekom protiv otuđenja čovjeka današnjice. Diplomirala je, magistrirala i doktorirala grafiku na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu (Srbija). Izlagala je 10 puta samostalno i stotinjak puta grupno širom Europe. Za umjetničke radove je četiri puta nagrađivana. Također, Vesna je i savjetnica iz područja digitalnih komunikacija i predavač na Univezitetu Donja Gorica u Crnoj Gori. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Srbije (ULUS) i Neovisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i MENSE.


Više informacija o Vesni Opavsky: www.opavsky.net/eng

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart