Riječ, dvije o Branku Ružiću

Riječ, dvije o Branku Ružiću

Branko Ružić

U današnjoj Art ćakuli predstaviti ćemo život i djelo kipara Branka Ružića i njegovu ostavštinu gradu Slavonskom Brodu koja je obogatila ne samo brodsku nego i nacionalnu kulturu.

XXXVII. Art ćakula: nedjelja, 09. svibnja 2021.​

Izlagačica: Romana Tekić
Moderator: Koraljka Jukić

Na 37. Art ćakuli naša gošća bila je Romana Tekić, ravnateljica Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda, koja nam je predstavila život i djelo Branka Ružića, umjetnika kojim se bavi još od svog diplomskog rada 2003. godine, pa do danas. U svojem izlaganju, Romana je prikazala selekciju nekih od najzanimljivijih Ružićevih radova iz njegovog ogromnog opusa. Govorila je i o donaciji Branka Ružića Gradu Slavonskom Brodu, koja je rezultirala stalnim postavom Galerije Ružić i suvremenici, te načinu na koji se danas javnosti prezentira zbirka “Branko Ružić i suvremenici”. Pogledajte snimku 37. Art ćakule i zavirite u umjetnički svijet Branka Ružića! Stalni postav Galerije Ružić www.gugsb.hr/stalni-postav/

Biografija:

Romana Tekić rođena je u Slavonskom Brodu, gdje danas živi i radi, a diplomirala je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2003. godine. Radila je kao profesorica likovne umjetnosti u Gimnaziji “Matija Mesić”. Od 2005. godine radi u Galeriji umjetnina grada Slavonskog Broda na mjestu kustosice-voditeljice zbirke “Ružić i suvremenici” da bi 2018. godine postala i ravnateljica Galerije.

Uz redovnu muzejsko-galerijsku djelatnost, pedagoško- edukativni rad i stručna vodstva, autorica je preko trideset izložbi, od kojih izdvaja: “Voćarska- Ružićeva portretna plastika”, “Stanko Jančić”, „Ratko Petrić”, „ Ružić i učenici“, “Ružićevi papir- machei”, “Ružić- pokušaj dekodiranja”, kojima je svrha pružiti likovnoj publici uvid u problematiku Ružićevog likovnog opusa i suvremene likovne, a prije svega, kiparske scene u Hrvatskoj.

Bila je voditeljica projekta “Galerokaz – Implementacija pripovjedačkih i lutkarskih vještina u muzejsku edukaciju Galerije Ružić po modelu sudioničkog upravljanja javnog i civilnog sektora“, voditeljica je projekta „Vidim, čujem, osjećam umjetnost“ – programi socijalnog uključivanja u Slavonskom Brodu za osobe s invaliditetom kroz prilagođene kulturne sadržaje.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart