Škola stvaralaštva “Novigradsko proljeće”

Škola stvaralaštva “Novigradsko proljeće”

Novigradsko proljeće je škola stvaralaštva djece i mladeži u jezičko-umjetničkom području. Nastala je u svrsi poticanja darovitih učenika za izražavanje riječju, zvukom i pokretom, u uvjetima mentorske nastave radioničkog tipa.

LXVI. Art ćakula – nedjelja 29. siječnja, 2023

Izlagač: Boris Roce

Moderator: Ivana Egić

Na 66. Art ćakuli, razgovarali smo sa riječkim umjetnikom Borisom Roce. Boris nam je u svom izlaganju predstavio Školu stvaralaštva Novigradsko proljeće.
Ispričao nam je više o njezinoj povijesti, ustrojstvu, načelima i ciljevima. Saznali smo tko su bili mentori i hospitanti škole, a tko su bili polaznici koji su danas poznati umjetnici, profesori, arhitekti, glazbenici…
Ispričao nam je više kako se vrši odabir polaznika radionica i hospitanata Škole stvaralaštva. Doznali smo da Novigradsko proljeće svake godine bira temu prema kojoj se stvaraju radovi te smo imali prilike čuti i vidjeti kako izgleda proces rada u radionicama.
Na kraju svog izlaganja umjetnik se prisjetio i podijelio s nama nekoliko šaljivih anegdota iz Škole stvaralaštva.
Nakon Borisovog izlaganja imali smo prilike čuti umjetnika, fotografa i Art ćakulaša Borislava Božića i umjetnicu, grafičarku, profesoricu na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Melindu Kostelac, o njihovom mentorskom iskustvu u Novigradskom proljeću. Borislav nam je ispričao nekoliko crtica o fotografskoj radionici koju je vodio sve do prošle godine, a Melinda o radionici grafike koju je vodila 12 godina do 2014. godine.

Biografija:

BORIS ROCE rođen je 1952. u Kičevu (Sjeverna Makedonija). Školovao se u Rijeci, gdje je završio Pedagoški fakultet, Odjel likovnih umjetnosti – smjer grafika, u klasi profesora Josipa Butkovića. Bavi se keramikom i grafikom i pedagoškim radom. Dugogodišnji je voditelj grafičke i keramičke radionice za nadarene učenike u Novigradu u Istri (“Novigradsko proljeće”). Vodio grafičke i keramičke radionice u Školi Mira u Mrkoplju. Vodi tečajeve keramike pri Narodnom učilištu u Rijeci i radionice keramike i grafike u Hrvatskoj inozemstvu. Do sada je održao 54 samostalne izložbe i sudjelovao na preko 550 skupnih. Isto tako, sudjelovao je na više od 50 (57) keramičarskih raku-kolonija i simpozija Dobitnik je mnogih nagrada (34)-: međunarodnih( 25 ) i nacionalnih ( 9). Član je HDLU Rijeka, Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) i KERAMEIKON-a iz Varaždina.
Živi i djeluje u Rijeci.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart