Poslije Šibenika Art ćakula dolazi u Rijeku

Art ćakula dolazi u Rijeku: umjetnički kolektiv iz regije će izložiti svoje radove u Galeriji Juraj Klović u sklopu HDLUR

U utorak 8. kolovoza 2023. u 20 sati u Galeriji Juraj Klović u Rijeci održat će se svečano otvorenje druge zajedničke izložbe “Razgovori sa sobom” kulturne platforme koji je pokrenula Ivana Egić, riječka umjetnica sa švedskom adresom putem Zoom platforme, Facebooka, Instagrama, YouTubea i na web stranici. Art ćakula je nastala u izvanrednim okolnostima pandemije, kada su svi umjetnički događaji bili otkazani.

Duboka potreba za oporavkom koju svi osjećamo navela je na razmišljanje o važnosti, značenju i snazi svih onih radnji i procesa izdržljivosti i obnove koje doživljavamo u našim životima. Stoga, Art ćakula je krenula u kreiranje novog modela predstavljanja umjetnika i umjetnosti prilagođenog potrebama ljudi 21. stoljeća – kontinuirano svaki drugi tjedan stvara nove kulturno-edukativne sadržaje koje plasira javnosti kroz online okupljanja i izložbe umjetnika. Susreti uključuju razmjenu iskustava i znanja, predstavljanje individualnih umjetničkih pristupa, kolonija, web stranica, PR alata, razgovore o aktualnostima u umjetnosti i problemima s kojima se umjetnici susreću u svojoj struci. Sada se može reći da je Art ćakula izrasla u kvalitetan i vrlo ozbiljan umjetnički pokret. Do sada broji 72. ćakulu , te se može slobodno reći da daje prikaz stanja u kulturi i umjetnosti ne samo u Hrvatskoj, već i u široj regiji.

Na izložbi u Rijeci svoj rad izložit će 19 umjetnika i članova Art ćakule: Vesna Opavsky, Leonardo Budimlić Majnarić, Lea Čeč, Kristina Kinkela Valčić, Ivana Egić, Gloria Sellan, Dora Vukičević Hellström, Koraljka Jukić, Matilda Muller, Boris Roce, Ivana Kutuzović, Snježana Pokos Vujec, Ana Hanzel, Borislav Božić, Ljubica Lovrenčić, Nina Lekić, Valentina Ilijevska, Sanja Pribić, Jasna Opavski.  U predgovoru za katalog izložbe kustosica i članica Art ćakule, Romana Tekić ističe:  “Devetnaest naizgled različitih poetika i kreativnih izražajnih mogućnosti predstavlja se većinom s recentnim radovima što je pokazatelj kontinuiteta njihove želje i strasti za umjetničkim djelovanjem i kreativnim stvaranjem. Svi oni, naizgled različiti, tvore jedinstvenu, ali dinamičnu cjelinu ove izložbe, koja slavi duh ukupnosti ove umjetničke grupe, i to kako trodimenzionalnog predmeta tako i slike, ali i multimedijalnih radova“.

Uz izložbu planiran je popratni program koji komunicira s publikom: – “Art ćakula live” – koji će biti izveden u sklopu otvorenja uz aktivno sudjelovanje publike, a sama izložba Art ćakulaša ostaje otvorena do 22. kolovoza.

Katalog izložbe (pdf)

Jelena Simić, povjesničarka umjetnosti i članica Art ćakule

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart